27 Aralık 2007 Perşembe

Afyon'un İscehisar ilçesi içinde kalan peri bacaları pek tanınmamış. Buradaki peri bacaları da bir dönemler insanlar için barınak olmuş. Önce Frigyalılar kullanmışlar bu bölgeyi. Daha sonra da Hıristiyanlar. Afyon'dan başlayan ve Eskişehir'e kadar uzanan Frig vadisi boyunca, vadiyi gezenlere irili ufaklı yüzlerce peri bacası eşlik eder. Bu iki bölgedeki peri bacaları volkanik kökenlidir. Kapadokya'da Erciyes, Hasan Dağı ve bölgedeki küçük volkanlar ile Afyon'daki irili ufaklı volkanlar birkaç milyon yıl önce püskürmeye başlamışlar. Bu yoğun volkanik aktiviteler sonucunda volkan külleri çökelerek yüzlerce metre kalınlığında birikmeler meydana getirmiş. Bu tüflerin üzeri zamanla volkanlardan akan bazalt lavlarıyla kaplanmış. Püskürmeler birkaç bin yıl önce sona ermiş. Bölgede iklimin kurak veya yarı kurak olması ve bitki örtüsünün azlığı, bu çökelen malzemenin aşınmasına neden olmuş.

Yağan yağmurlar hızlı bir aşınma dönemi meydana getirmiş. Bu aşınma sonucunda binlerce büyük sel yarıntısı meydana gelmiş ve bazı bölgelerde, tüflerin üzerinde bazalt kayaçları kalmış. Böylece aşınma bu kayacın etrafında şekillenmeye başlamış. Rüzgarın da katkısıyla iri kaya bloklarının altında kalan kesimler, üstteki büyük kaya bloğunun da etkisiyle çevresine göre aşınmaya daha fazla direnmeye başlamış ve zamanla, kafasında kayadan bir şapka olan peri bacaları meydana gelmeye başlamış.
Afyon'daki peri bacaları günümüzdeki apartmanlara benzer şekilde katlara ayrılmış. Barınma amaçlı olarak kullanılan bu mağaraların üstünden de mezarlık olarak yararlanılmış.



alıntı

0 yorum: