25 Aralık 2007 Salı

Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Türker, yazın giyilen dar kıyafetlerin isilik ve mantar gibi cilt hastalıklarına yol açtığını söyledi.

Havaların ısınması ve güneşin etkisini daha fazla göstermesi, cilt hastalıklarının görülme sıklığının da artmasına sebep oluyor. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Türker, sıcak havalarda en sık görülen ve en kolay oluşabilen cilt hastalıklarının başında, isilik ve mantar hastalıklarının geldiğini belirtti. Yaz aylarında giyilen dar kıyafetlerin ciltte karıncalanma ya da kaşıntı hissi veren su kabarcığı benzeri döküntüler (isilik) olmasını ortaya çıkardığını ifade eden Türker, "Derideki küçük ter bezi
kanallarının tıkanmasıyla oluşan isilik, en çok alın, yanak kenarı, göz kapağı, gövdenin üst yarısı, giysilerin sıktığı yerler ve iç çamaşırlarının lastik yerlerinde görülüyor. İsilik, aşırı nemlendirici kullanımı ve dar giysilerin tercih edilmesinden kaynaklanıyor. İsiliği önlemek için, yaşadığınız ortamı serinletin, sentetik içeriği olmayan pamuklu iç çamaşırı ve çorapları tercih edin, yoğun içerikli nemlendiricilerden uzak durun, çok dar giysileri tercih etmeyin, her gün ılık suyla duş alın" dedi.

MANTAR HASTALIĞI NEMİ SEVİYOR

Mantar hastalığının kişiden kişiye temasla kolay bulaşabilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Türker, "Mantar hastalıkları deride yerleştiği yere göre değişik görünümlerde karşımıza çıkıyor. Özelikle ayak parmak araları, kasık ve koltuk altı gibi kıvrım bölgeleri mantarın sıklıkla yerleştiği bölgeler. Ayrıca saçlı deride, gövdede, el ve ayak tırnaklarında da mantar hastalığı sıkça görülüyor. Ayakların devamlı kapalı kalması ve nemin uzaklaşamaması mantar hastalığının en çok ayaklarda ortaya çıkmasına sebep oluyor. Mantarı önlemek için ıslandıktan sonra hemen kurulanmak çok önemli. Banyo, duş, deniz ve havuzdan sonra nemli kalmayın, kurulanın, başkasına ait terlik, ayakkabı, havlu, şort, çorap gibi eşyaları kullanmayın, ıslak zeminde çıplak ayakla gezmeyin. Mantar oluşumu durumunda ise, bölgenin sürekli temiz tutulması gerekiyor. Mantarı yok etmek için etkili kremler, pudralar ve mantar spreyleri bulunuyor. Mantar hastalığının tedavisi uzun sürmesinden dolayı doktorların önerdiği ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalı" şeklinde konuştu.

0 yorum: