28 Aralık 2007 Cuma

Niagara Şelalesi









NİAGARA ŞELALESİ...


Amerika ile Kanada sınırı arasındaki, Niagara Nehri üzerindeki muhteşem çağlayan... nefes kesen bir doğa harikası...
Aslında tek şelaleden oluşmuyor, örneğin 'Horseshoe' (at nalı ) şelalesi Kanada'ya ait, sonra 'bridal veil' (gelin duvağı) şelalesi var..bu çağlayanlar buzul çağlarından sonra oluşmuşlar, Niagara'dan dakikada 6 milyon metre küp su akıyormuş! Dolayısıyla çok değerli bir hidroelektrik güç kaynağı. Biliyorsunuz güneş ışığıyla, su damlacıkları bir araya gelince gökkuşağı oluşur, Niagara'da sürekli gökkuşaklarını görmek mümkün, eşsiz manzarayı daha da güzelleştiriyor..

Niagara ismi bölgenin yerli kabilelerinden olan Ongiara'lardan gelmekte, şelale ile ilgili bir de hikayeleri var:
Lelawala isimli güzel bir genç kız, yıldırım tanrısı, He-No'ya aşıktır, ama kızın babası onu başka biriyle evlenmeye zorlar, sevdiğinden başkasıyla evlenmektense, kız kendini şelaleden aşağı atar ama He-No kanosuna biner ve anaforlu nehirde kızı boğulmaktan son anda kurtarır, ve birlikte şelalenin arkasındaki mağarada yaşarlar.

1829'da kendine 'Yankee Atlayıcı' diyen biri şelaleden atlayabilen ilk kişi olmuş. Daha sonra pekçok gözüpek insan Niagara'dan atlamayı denemiş, hatta bu bir gelenek olmuş, kimileri başarmışlar, kimileri boğulmuşlar, kimileri de yaralı olarak kurtulmuşlar.

alıntı

0 yorum: