8 Ocak 2008 Salı

kangal köpeğini tanıyalım

Kangal köpeklerinin kökeninin Mezopotamya değil, Orta Asya olduğunu ispatlamak amacıyla yola çıkan araştırmacı-yazar Dr. Orhan Yılmaz iddiasını kanıtladı.



Kangal köpeklerinin kökeninin bazı iddiaların aksine Mezopotamya değil, Orta Asya olduğunu ispatlamak amacıyla yola çıkan araştırmacı-yazar Dr. Orhan Yılmaz, İran, Afganistan ve Türkmenistan'ı dolaşarak bu köpeklerin kökenini araştırdı. Yılmaz, muhabirine yaptığı açıklamada, ''Karabaş'' cinsi olarak tanımladığı Kangal köpeğinin önemli bir rant aracı olduğunu belirterek, bu köpeklerin Türkiye'nin dışında, Avrupa, Kuzey Amerika, Orta Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da artan bir taleple yetiştirilmeye başlandığını söyledi. Türkler ve Türkiye'ye ait bir köpek ırkına artan talebin batılıları rahatsız ettiğini ve bu köpeğin Türklere ait olmadığının iddia edilmeye başlandığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

MEZOPOTAMYA İDDİASI

''Savunuculuğunu İngiliz ve Amerikalıların yaptığı Anglo-American görüşe göre, Kangal-Karabaş köpeğinin ana vatanı Mezopotamya'dır. ABD Anadolu Çoban Köpeği Kulübü ile İngiltere Anadolu Çoban Köpeği Kulübü, bu görüşün en büyük destekçileridir. Bunlara göre, binlerce yıl önce Mezopotamya'da medeniyet kurmuş olan Asurlular ve Babilliler bu köpeğin ilk sahipleridir. Bu iddialarına destek olarak gösterdikleri tek delil, Londra'da British Museum'daki Asur Salonu'nda bulunan birkaç kaya resmidir. Bu kaya resimlerinde, günümüz Kangal köpeğine benzemeyen, daha çok Mastif (Molossus) tipinde köpek şekilleri vardır. Ama günümüzde Mezopotamya'da Kangal köpeğine benzer köpek olmadığını açıklayamazlar.''

İddianın aksine Kangal köpeğinin anavatanının Orta Asya olduğunu savunan Yılmaz, şöyle devam etti: ''11. yüzyılda Anadolu'ya göç eden Türkler, muhtemelen yanlarında üç tür hayvan getirmişlerdi. At, koyun ve köpek. At, binek, yük ve çeki hayvanı olarak hizmet veriyordu. Koyun, hem yolculuk esnasında hazır gıdaları, hem de tek malları idi. Köpek ise insan, hayvan ve eşyalara bekçilik hizmeti için kullanılıyordu.'' Kangal-Karabaş köpeğinin kökeninin Orta Asya olduğunu ispat etmek için bir gezi düzenleme fikrinin uzun zamandır zihnini meşgul ettiği söyleyen Yılmaz, bu yıl içinde bazı arkadaşlarıyla birlikte bu iddiayı çürütmek için bir gezi düzenlediğini bildirdi. İran, Afganistan ve Türkmenistan'da yaklaşık 15 gün süren gezide çeşitli il, ilçe ve köyleri dolaşarak bu köpeklerle ilgili veri topladıklarını, çok sayıda Kangal köpeğine rastladıklarını ifade eden Yılmaz, Kangal köpeğinin kökenini araştırmak için yaptıkları yolculukları sonunda, gittikleri 3 ülkede de Kangal köpeği bulduklarını ve fotoğrafladıklarını kaydetti.

''KANGAL KÖPEĞİ TÜRKLERE AİT BİR KÖPEK IRKIDIR''

Kangal köpeğinin benzerlerinin Orta Asya'da bulunduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: ''Anadolu'dan Orta Asya'ya herhangi bir Türk göçü olduğuna dair bir kayıt bulunmamaktadır. Eğer böyle olsa idi, Orta Asya'daki köpeklerin Anadolu'dan gittiklerini söyleyebilirdik. Tersine bu göç yaklaşık bin yıl önce Orta Asya'dan Anadolu'ya olmuştur. O halde Anadolu'daki Kangal ve Akbaş çoban köpeklerinin Orta Asya'dan gelmiş olduklarını düşünmek yanlış olmaz. Kangal-Karabaş köpeği, Türklere ait bir köpek ırkıdır. Asurlulara ve Mezopotamya'ya ait değildir.'' Türkiye'de ve dünyada Kangal köpeği konusunda doktora yapan ilk zooteknist ziraat yüksek mühendisi olduğunu bildiren Yılmaz, bu köpeklerle ilgili Türkçe ve çeşitli dillerde yazılmış çok sayıda kitabının bulunduğunu söyledi.



alıntı

0 yorum: