28 Aralık 2007 Cuma

oktay ustadanın tatlıları


Bayram Tatliniz Sutlu Nuriye


SÜTLÜ NURİYE20 yaprak baklavalık yufka1 kase fındık150 gr. tereyeğıŞerbeti için:5 su b. tozşeker2,5 su b.su1,5 su b.sütHAZIRLANIŞI:Şerbeti için tencerye 5 su bardağı sütüzerine 2.5 su bardağı su ve 1.5 su bardağısüt ilave ederek şerbet hazırlayıp soğumaya bırakın.Tezgaha 10 yaprak baklavalık yufkayı serin.Üzerineyuvarlak tepsi alın ve tepsi eninde kesin.Fırın tepsisine yuvarlak kesilmiş yufkaları aralarınatereyağı sürerek tepsiye alın üzerine kalanparça yufkaları serpiştirin.Üzerine kırılmış fındıkları ekleyin.Üzerine kalan 10 adet baklavalık yufkayı da aynı şeklide ilave edin.Üzerine kalan eritilmiş tereyağını ekleyip öncedenısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Pişen tatlınızın üzerine şerbetini dökerek servis edin.Yufkacınıza sipariş ederek aldığınız hazır baklavalık yufka ileartık bu tatlıları yapmak çok kolay...

Bayram Tatliniz


HAVUÇLU LOKUM:750 gr. havuç1,5 su b. tozşekeralabildiği kadar şekerli bisküvi
Üzeri için:hindistan ceviziHAZIRLANIŞI:750 gr.havucu rendenin ince tarafıyla rendeleyin.Tencereye alın üzerine 1.5 su bardağı toz şeker ilave edin.Önce su salıp daha sonra suyunu çekene
kadar pişirin. Elinizin dayanacağı sıcaklığa gelinceÜzerine alabildiği kadar şekerli bisküvi ekleyin.Karıştırarak hamur haline getirin.
İsterseniz havuç piştikten sonra içine toz fındık veya
dövülmüş ceviz ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz.Havuçlu karışmdan
sulu köfte gibi parçalar koparıp yuvarlak toplar elde edin.Havuçlu lokumları hindistan cevizine bulayıp servis edin.
Üzerine kürdanlar batırarak bayram sofrasında da ikram edebilirsiniz.

Cevizli Browni


Malzemeler:
1 su bardağı un
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı kakao
80 gr bitter çikolata
4 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı ceviz içi
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı toz şeker

Yapılışı:Çikolatayla yağı bir kapta eritip şeker ve yumurtanın konulduğu kaba döküp çırpıyoruz.Sonra içine tuz,un,ceviz,kabartma tozu koyup çırpıyoruz ve yağlayıp unladığımız tepsimize döküp 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirelim.Afiyet olsun…alinde kesin. Sıcak servis yapın.

Portakalli Irmik Helvasi


MALZEMELER:

2 su b. irmik
100 gr tereyağı
2 çorba k. çam fıstığı
1 portakal kabuğu rendesi
şerbeti için:
1 su b. su
2 su b. süt
1.5 su b. tozşeker
HAZIRLANIŞI:
Tereyağı tencereye alınarak eritilir. üzerine sıvıyağ dökülür.irmik ve fıstık
ilave edilerek karıştıra karıştıra kavrulur.diğer taraftan şerbeti için; süt,
tozşeker ve su tencereye alınarak kaynatılır. kavrulan irmik sık sık karıştırılarak
altının yanması engellenir.kavrulunca portakal kabuğu rendesi eklenerek
beklemeden kaynamış şerbet ilave edilir.kısık ateşte kapağı kapalı
3-4 dk . suyu çekinceye kadar pişirilir.dilenirse içi çıkarılmış portakal
kabuğu çanağında servis yapılır.


Damla Sakizli Sutlac


MALZEMELER:

1 lt.süt
1 su b. tozşeker
4 çorba k. mısır nişastası
2 çorba k. pirinç
damla sakız
HAZIRLANIŞI:
Sütlaç için ilk olarak 1 lt süt tencereye alınır. üzerine şeker ve damla sakızı
ilave edilerek kaynamaya bırakılır.diğer taraftan pirinçler haşlanır.süt iyice
kaynayınca haşlanmış pirinçler suyuyla beraber ilave edilir.pişmesine yakın
mısır nişastası sulandırılarak eklenir.nişasta konulurken kıvamı kontrol edilir.
biraz daha kaynatıldıktan sonra sütlaç kaselerine alınarak tepsiye dizilir.
tepsinin altına biraz su konularak fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Cikolatali Armut Tatlisi


ÇİKOLATA SOSLU ARMUT TATLISI
4 adet armut
1 limon suyu
1 çay k.vanilya esansı
5 çorba k. tozşeker

Çikolatalı sos için :
2 çorba k.tereyağ (veya margarin)
1 su b. damla çikolata
HAZIRLANIŞI:
Armutları soyup ortadan 2'ye kesin ve çekirdek
yelerini çıkartın.
Tencereye toz şeker biraz su ve vanilya esansı eklerek
kaynatın.Üzerine armutlarını ilave edin.
Sosu için çikolatayı ve tereyağını benbari usulde
hazırlayın.
Servis tabağına pişen armutları alın üzerine çikolata sos
ile servis edin.

Midye Tatlisi

Oktay Usta

MALZEMELER:

1 yumurta
yarım p. yaşmaya
1 çay b. sıvıyağ
1 çay b. süt
1 fiske tuz
alabildiği kadar un
iç harcı için:
1 su b. iri çekilmiş ceviz
şerbeti için:
3,5 su b. su
3,5 su b. tozşeker
yarım limon suyu

Oktay Usta Tarifi HAZIRLANIŞI:
İlk olarak karıştırma kabına süt, yağ ve yumurta alınarak çırpılır.
daha sonra azar azar un ilave edilir.bu arad şerbeti de hazırlanır.
başka bir kapta kabartma tozu ve limon suyu karıştırılarak hamura
ilave edilerek yoğrulur.hazırlanan hamur 10 - 12 bezeye bölünür.
bezeler tabak büyüklüğünde açılarak istenirse 6'şar 6'şar istenirse
tamamı aralarına nişasta serpilerek üst üste konur. daha sonra
hamur tepsi büyüklüğünde açılır.açılan hamur sıkıca sarılır.rolu
haline getirilen hamur yarım saat buzdolabında bekletilir.
hamur daha sonra1' er paramak arayla kesilir.kesilen hamur yan
yatırılarak çay tabağı büyüklüğünde açılır.içine ceviz konularak
kapatılır.yağlanmış tepsiye dizlir. üzerine eritilmiştereyağı sürülerek
önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirilir.pişen tatlı fırından
çıkarılarak tatlı sıcak şerbet soğuk olacak şekilde şerbeti verilir


Ramazan Tatlisi


Oktay Usta Ramazan Tatlıları Kuşağı :

Yarım kg taze incir1 su b. tozşeker2 karanfil1 su b. susüslemek için:1 su b. ceviz1 kase kaymakTarçın

Hazırlanışı:İncirleri bir fırın kabına alın.Üzerini fırça yardımı ile yağlayın. incirlerin üzerine tozşekeri serpin. Karanfil ve suyu da tepsiye alın. Üzerini önce yağlı kağıt ile daha sonra da aliminyum folyo ile kaplayıp 180 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Pişen incirleri servis tabağına alın. Dibinde kalan sosu bir tencereye alıp koyulaşıncaya kadar pişirin.Servis tabağının kenarlarına ve incirlerin üzerine dökün. Soğuduktan sonra ceviz ve kaymakla süsleyin.Tarçını arzuya bağlı olarak kullanabilirsiniz. İftar sofrası için mükemmel bir tatlı.

Balli Mahlepli Sarma

Oktay UstaBALLI MAHLEPLİ SARMA:
3 yufka
1 su b. tahin
1 su b. bal
1 tatlı k. mahlep
1 su b. fındık
1 çay b. ceviz
üzeri için:
1 yumurta sarısı
pudra şekeri
HAZIRLANIŞI:
Ceviz ve fındığı parçalayıcıdan geçirin.
1.yufkayı tezgahınıza serin üzerine tahin dökün onu üzerine bal,fındık ve ceviz karışımını en son mahlep serpiştirin.
Bu işlemi yufkalarınız bitene kadar tekrarlayın.Yufkaların her iki ucundan da rulo yapın ve
istediğiniz şekli verin.Fırın tepsisine yağlayın ballı mahlepli rulonuzu tepsiye alın üzerine
yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılımş 180 derecelik fırında pişirin.
Rulonuzu 2 parmak eninde kesin ve üzerine pudra şekeri serpiştirin.

İrmik Helvasini Bir De Dondurmali Deneyin

dondurma
DONDURMALI İRMİK HELVASI:
1 s.b. irmik
1 ç.k. tereyağı
file fındık
1,5 s.b. tozşeker
1,5 s.b. su
sıvıyağ
içi için:
kakaolu ve sade dondurma
üzeri için:
krokan
HAZIRLANIŞI:
Tavaya tereyağını ve çok az da sıvıyağı alıp irmiği kavurun. Kavururken fıstık veya file
fındık da ilave edebilirsiniz. Rengi kıvama gelince tozşekeri ve suyu ilave edip karıştırın.
Daha sonra altını kapatarak demlenmeye bırakın. Demlenen helvanızın kapağını açıp
ılıtın. Bir çukur kaseye ortası boş kalacak şekilde helvayı yerleştirin. Orta kısmına dondurma
koyup üzerine biraz daha helva koyun. Kaseyi ters çevirin. üzerine krokan ve file fındık
dökün. Dilimleyerek hemen servis yapın. çünkü helvanın ısısı ile dondurma hızla eriyecektir.
SUNUMU VE LEZZETİ MÜKEMMEL...


Visneli Toplar

Oktay Usta
VİŞNELİ TOPLAR:
150 gr bitter çikolata
1 çay b. ceviz
gofret
1 su b. vişne suyu
20-25 tane vişne
HAZIRLANIŞI:
Bitter çikolatayı benmari usulü eritin.İçine parçalanmış cevizleri, ufalanmış gofretleri
ekleyip elinizle yoğurun. Vişne suyu ile kıvamını ayarlayın. Elinizle bir parça bu hamurdan
kopartıp içine bir tane vişne koyup yuvarlayın. Tüm malzemeyi bitirince tepelerine birer
tane kiraz sapı yerleştirin. Sunumu da lezzeti de güzel bir tatlı.


Bayram Tatliniz Sutlu Nuriye


SÜTLÜ NURİYE20 yaprak baklavalık yufka1 kase fındık150 gr. tereyeğıŞerbeti için:5 su b. tozşeker2,5 su b.su1,5 su b.sütHAZIRLANIŞI:Şerbeti için tencerye 5 su bardağı sütüzerine 2.5 su bardağı su ve 1.5 su bardağısüt ilave ederek şerbet hazırlayıp soğumaya bırakın.Tezgaha 10 yaprak baklavalık yufkayı serin.Üzerineyuvarlak tepsi alın ve tepsi eninde kesin.Fırın tepsisine yuvarlak kesilmiş yufkaları aralarınatereyağı sürerek tepsiye alın üzerine kalanparça yufkaları serpiştirin.Üzerine kırılmış fındıkları ekleyin.Üzerine kalan 10 adet baklavalık yufkayı da aynı şeklide ilave edin.Üzerine kalan eritilmiş tereyağını ekleyip öncedenısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.Pişen tatlınızın üzerine şerbetini dökerek servis edin.Yufkacınıza sipariş ederek aldığınız hazır baklavalık yufka ileartık bu tatlıları yapmak çok kolay...


alıntı

0 yorum: